hemförsäkringjämförelse.se

Tandvård

Hem > Tandvård

Tandvårdsförsäkring – ett bra komplement

När det gäller din ekonomiska trygghet kring tandvård kan hemförsäkring och tandvårdsförsäkring vara två nyckelfaktorer. Låt oss klargöra när en specifik försäkring för tandvård behövs och när den kan vara överflödig.

Täcker hemförsäkring tandvård?

Generellt sett täcker inte en standard hemförsäkring kostnader för rutinmässig tandvård, såsom lagningar, rotfyllningar eller borttagning av tandsten. Vissa försäkringar kan däremot erbjuda ersättning om du råkar ut för en olycka som kräver att du behöver uppsöka tandläkarvård, exempelvis om du snubblar och slår ut en tand. Det är alltid bäst att noggrant granska försäkringsvillkoren för att veta exakt vad som gäller. Jämför hemförsäkringar för att se vad som ingår.

Vad är allmän tandvårdsförsäkring?

Allmän tandvårdsförsäkring är den grundläggande försäkring som alla svenska medborgare har rätt till via Försäkringskassan. Den ger ett ekonomiskt stöd för vissa tandläkarbehandlingar. Stödet varierar beroende på behandling och kostnad; det kan röra sig om allt från rutinmässiga kontroller till mer avancerade behandlingar.

Så funkar statligt tandvårdsstöd

I Sverige erbjuds kostnadsfri tandvård för unga. Om du är försäkrad i Sverige har du rätt till kostnadsfri tandvård tills det år du fyller 23. Från det år du fyller 24 måste du själv betala, men du kan då få statligt tandvårdsstöd.

Det statliga tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag samt högkostnadsskydd. Det är avsett att skydda mot höga kostnader, uppmuntra till förebyggande tandläkarvård och ge extra stöd till dem med ökad risk för sämre munhälsa på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom. Det är Försäkringskassan administrerar stödet.

För dem med vissa sjukdomar, funktionsnedsättningar eller ett stort behov av vård och omsorg kan det finnas ytterligare stöd från din region. Detta kan inkludera stöd för dem som är extremt rädda för tandvård, behöver byta ut tandfyllningar på grund av allergi eller överkänslighet, eller behöver kirurgiska ingrepp i mun, käke eller ansikte.

Skillnad på allmän och privat tandförsäkring

Det är också möjligt att komplettera sitt skydd genom att teckna en privat tandförsäkring. Den kan täcka delar som den allmänna inte gör, såsom estetiska behandlingar, och kan även erbjuda högre ersättningsnivåer. Privata försäkringar kan också ha färre begränsningar gällande vilka behandlare du kan gå till.

Teckna privat

Att teckna tandförsäkring privat har blivit alltmer populärt som ett komplement till det statliga tandvårdsstödet. Med en privat försäkring kan du få täckning för behandlingar som inte nödvändigtvis ingår i den allmänna tandvårdsförsäkringen, eller som kan ha höga utomstående kostnader.

När vi gör ett stickprov bland olika försäkringsbolag i branschen kan vi se följande anledningar till att teckna tandförsäkring privat hos Hela tandvårdsförsäkring:

 • Ingen hälsokontroll vid teckning
  När du tecknar försäkringen behöver du inte genomgå någon hälsoprövning.
 • Smidig ersättning
  Ersättning upp till ett tydligt maxbelopp utan krångel.
 • Ingen självrisk eller bindningstid
  Efter karenstiden kan du få ersättning från första kronan.
 • Valfrihet av tandläkare
  Med Hela Tandvårdsförsäkring kan du välja tandläkare, antingen privat eller inom Folktandvården.
 • Prisexempel
  Försäkringen täcker kostnader som årlig kontroll, fyllningar och röntgenundersökning till 0 kr beroende på nivån av försäkringen du väljer.
 • Ingen bindningstid eller uppsägningstid
  Hela har ingen bindningstid eller uppsägningstid, vilket ger dig flexibilitet.


Fördelar med att välja
privat

Det finns flera anledningar till att vilja teckna en privat tandvårdsförsäkring:

 1. Större täckning
  Medan den allmänna försäkringen erbjuder ett grundskydd kan en privat försäkring erbjuda bredare och djupare täckning.
 2. Estetisk tandvård
  Många privata försäkringar inkluderar behandlingar för estetiska skäl, såsom tandblekning eller skalfasader.
 3. Snabbare vård
  Vissa privata försäkringar kan ge dig snabbare tillgång till behandlingar och tidsbokningar.
 4. Ekonomisk trygghet
  Försäkringen kan hjälpa till att sprida kostnaden för dyrare behandlingar över tid.

Vad ingår i tandvårdsförsäkring?

Det exakta innehållet i en privat tandvårdsförsäkring varierar mellan försäkringsbolagen, men generellt kan följande ingå:

 • Ersättning för akuta och oplanerade tandvårdsbehov
 • Ersättning för estetiska behandlingar
 • Förebyggande vård och regelbundna kontroller
 • Ersättning för avancerade behandlingar som kan vara dyrare


Vad kostar
tandförsäkring?

Priset för en privat tandförsäkring varierar baserat på försäkringens omfattning, vilket försäkringsbolag du väljer, din ålder och dina tandvårdsvanor. Vissa försäkringar kan erbjuda rabatter om du inte haft några större behov av att uppsöka en tandläkare under en viss tidsperiod. För att få en uppfattning om kostnaden bör du inhämta offerter från flera olika försäkringsbolag.