hemförsäkringjämförelse.se

Borttappad nyckel

Hem > Borttappad nyckel

Agera vid borttappade nycklar

Att tappa bort sin nyckel kan vara både frustrerande och oroande. Men vet du att din hemförsäkring kan spela en stor roll när detta händer? Låt oss guida dig genom vad du behöver veta.

Borttappad nyckel på hemförsäkring – vad gäller?

De flesta hemförsäkringar täcker kostnader kopplade till borttappade eller stulna nycklar, men det finns vissa villkor som måste uppfyllas. För det första kan försäkringsbolaget kräva att du gör en polisanmälan, speciellt om du misstänker att den har blivit stulen. För det andra kan det finnas en självrisk att betala innan ersättningen går igenom. Vad som gäller för just din försäkring bör framgå i avtalsvillkoren.

Då kan du få ersättning

Beroende på hur du har blivit av med dina nycklar ser ersättningen olika ut. Om du har slarvat bort dem genom ren oaktsamhet är det inte säkert att du får någon ersättning alls. Om du har en drulleförsäkring kan den täcka vad som skulle kallas för klumpighet. För att få ersättning för borttappad nyckel hemförsäkring krävs ofta att de ska ha kommit bort genom exempelvis stöld eller inbrott. Många gånger förutsätter det att du kan spåra vart de har tagit vägen.

På sin hemsida har försäkringsbolaget WaterCircles publicerat en artikel som går in mer på djupet kring vad som gäller för borttappad nyckel och hemförsäkring. Observera att villkoren kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag.

6 viktiga steg att följa

Har du tappat bort din nyckel? Ingen panik. Här följer en steg-för-steg-guide om hur du bör agera för att öka sannolikheten att hitta dem – och om inte, få ersättning för dem.

1. Leta ordentligt överallt

Innan du drar stora slutsatser bör du ta en noggrann titt i ditt hem, bil och andra platser som du har besökt nyligen. Har du varit på gymmet, i simhallen, på jobbet eller på en restaurang där de kan tänkas vara? Tänk igenom var du sist hade den och återskapa dina steg.

2. Kontakta vänner, kolleger och familj

Ibland kan vi omedvetet lämna ifrån oss ägodelar hemma hos andra personer i vår närhet. Kanske ligger den i lobbyn på kontoret, i fickan till en jacka som du glömde hos en vän, eller på hallmöbeln hos föräldrar eller syskon. Ett snabbt telefonsamtal kan rädda dagen.

3. Leta i hittelådor

Många offentliga platser, såsom bibliotek, köpcentrum och gym, har hittelådor där ärliga medmänniskor lämnar in förlorade saker. Kanske trillade de ur fickan och hamnade mellan två säten på den där långa tågresan? Det skadar inte att fråga.

4. Upprätta en polisanmälan

Om du misstänker att din nyckel kan ha blivit stulen, eller om du är orolig för potentiellt inbrott, bör du definitivt göra en polisanmälan. Detta kan också vara nödvändigt för att kunna få ersättning från ditt försäkringsbolag. Det är enkelt att polisanmäla en borttappad nyckel på polisens hemsida.

5. Byt dörrlås för att förhindra inbrott

Om du misstänker att nyckeln har kommit i händerna på någon som den absolut inte bör vara hos är det klokt att byta lås snarast möjligt. Säkerhetsdörrar har normalt sett två låskolvar, men det räcker vanligtvis med ett (1) för dig som bor i lägenhet eller villa. Dessa dörrlås finns hos din lokala låssmed.

6. Få ersättning för borttappad nyckel hemförsäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag och informera dem om situationen. De kan ge vägledning om nästa steg och huruvida du kan få ersättning för de kostnader som har uppstått.

Håll koll på nycklarna

För att undvika framtida besvär rekommenderas det att alltid ha en fast plats hemma där du förvarar nycklarna. Nyckelhållare, skålar eller krokar nära dörren kan vara användbara. Det kan också vara en bra idé att ha en reservnyckel någonstans säkert eller hos en pålitlig vän eller familjemedlem.

Bestämd plats

Lägg alltid tillbaka nycklarna på samma plats när du kommer hem. Förvara dem nära dörren så att det är lätt att komma åt både på väg in och på väg ut, såsom på en krok eller i en skål i hallen. Var försiktig så att det inte blir för lätt för eventuella inbrottstjuvar att snabbt smita in obemärkt och stjäla dem precis innanför dörren.

GPS nyckelring

Med en GPS nyckelring kan du enkelt spåra dina nycklar om du skulle tappa bort dem, eller om de skulle hamna i fel händer. Du kan enkelt spåra upp dem och med modernare modeller kan du också följa dess position i realtid. MiniFinders GPS nyckelring Pico ger dig möjligheten till just detta.

Reservnycklar

Ha alltid ett set med reservnycklar på en säker plats eller hos en pålitlig vän eller familjemedlem. Det kan vara bra att ha en extra uppsättning hos vänner eller bekanta som bor i närheten. Kanske har du en granne som du känner stort förtroende för – om ni har en uppsättning av varandras reservnycklar minskar ni båda risken för att bli utelåsta.

Minnesrutiner

Skapa rutiner där du exempelvis alltid kollar att du har dina nycklar innan du lämnar hemmet eller stänger dörren. Sätt upp en post-it-lapp på insidan av dörren eller förvara dem helt enkelt i låset på dörrens insida.